tarihinde yayınlandı Yorum yapın

CEVİZ AĞACI

Ceviz Ağacı

Ceviz Ağacı Kerestesinin Özellikleri ve Kullanımı

Ceviz kereste orman türlerinden değildir. Ceviz ağacı ancak belli bir bakım ile bahçede yetiştirilir. Bu ağaç, sert kereste gruplarındandır. İyi cila tutma ve kolay işlenme özelliğine sahiptir. Ayrıca damarlarının estetik görünümü ve zarif şekilleri sebebiyle oldukça değerlidir.

Ceviz, en fazla mobilya ve ince doğramacılık işlerinde tercih edilmektedir. Az kıymıklı olması ve esnek yapısından dolayı kolayca eğilip bükülebilmektedir. Cevizin kerestesi üzerindeki damarlar ve çatlaklara göre ayrıştırılır. Fabrikadan ilk çıktığında pürüzlü bir yapıya sahiptir. Planya tezgahlarında rende yapılarak istenilen şekle sokulur. Dünya üzerinde en kaliteli ceviz kereste Avrupa cevizinin kerestesidir. Bu ağaçların ürünleri son derece göz alıcıdır. Siyah ceviz kerestenin özgül ağırlığı, açık renk ceviz keresteye göre daha ağırdır.

Ceviz Ağacından Dikiş/Alet Kutusu

Açık renge sahip olan Claro Ceviz Ağacı meyve vermeyen bir türdür. Claro Cevizi ile en kaliteli ceviz olan Avrupa Ceviz kullanılarak -aşılanma yöntemi ile- yeni bir ceviz ağacı türetilmiştir. Fransız Cevizi olarak adlandırılan bu ağaç, yaklaşık 30 yıllık zaman dilimini kapsayan uzun bir süreçten sonra elde edilmiştir.

Ceviz, göbek odunlu ağaçlar grubuna girer. Dağınık gözenekleri olan bir yapıya sahiptir. İlkbahar mevsiminde oluşan gözenek yapısı sonbaharda oluşan gözeneklerden daha iridir. Gözenekler, başkesitte küçük öz, damar kesitte ise iğne yırtığı şeklindedir. Çok zengin damar desenleri bulunur. Bu ağaç, özellikle klasik mobilyalarda tercih edilir. Dış kabuğu sarı ve gri, göbek kısmı ise açık sütlü kahveden koyu kahveye kadar değişim gösterir.

Ceviz kerestesi elyaflı bir yapıya sahip olup oldukça ağırdır. Çok sağlam bir şekilde çivi ve vida tutar. Kolay yarılır ve kolay işlenir. İç mimari ve klasik mobilyada tercih edilen bu ağaç ancak usta ve tecrübeli bir elde işlenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir